Ce banca de celule stem este recomandata in Romania

Inca din momentul in care au fost descoperite, celulele stem au fascinat de-a dreptul medicii si inginerii medicali din intreaga lume. Abilitatea lor de a se multiplica si dupa caz de a se diferentia si prelua alte functii ale organismului uman este principalul motiv pentru care acestea se afla in colimatorul medicilor si in prezent. Momentan, ele pot fi folosite pentru a cmbate efectele negative a peste 100 de maladii printre care anemii, talasemie, cancer, limfom si boli ereditare degenerativ nervoase precum Alzheimer, Parkinson si multe altele.

De asemenea, nu numai utilitatea lor legendara a atras oameni din intreaga lume sa le foloseasca pentru combaterea acestor probleme medicale, ci si metoda unica si non-invaziva de recoltare. Daca pana acum, recoltarea unui organ pentru un transplant era o operatiune minutioasa care lasa donatorul cu un organ in lipsa sau care se putea face doar prin intermediul donatorilor decedati, celulele stem nu cauzeaza niciun fel de efect pe termen lung sau scurt in momentul in care sunt recoltate. Cele doua categorii principale de celule stem care sunt colectate la nastere sunt si cele mai versatile si care pot fi folosite intr-o multitudine de cazuri. Astfel, celulele stem mezenchimale si cele hematopoietice sunt recoltate din tesutul placentar, respectiv din sangele ombilical, dupa momentul nasterii. Procedura respectiva este non invaziva atat pentru mama cat si pentru nou nascut, fapt ce determina din ce in ce mai multi parinti sa recolteze celulele stem ale copiilor lor pentru a le depozita in cazul in care pe viitor un transplant este necesar.

Dar unde exact se depoziteaza o grefa de celule stem si cum se realizeaza pe viitor transplantul acesteia? Raspunsul este simplu. Depozitarea se realizeaza in cadrul unei banci de celule stem precum avem exemplu la noi in tara Stemsure, o companie privata cu experienta de peste 15 ani pe piata din Romania. Dupa ce are loc recoltarea, proba de sange este curatata de celulele non esentiale depozitarii, inclusiv de celulele rosii, iar mai apoi aceasta este racita treptat pana la o temperatura de -190 de grade celsius. Practica a demonstrat ca depozitarea unei grefe de celule stem este posibila pentru o perioada indelungata, de peste 20 de ani, dar in mod cert acest record va fi detronat in viitor. Depozitarea grefei de celule stem se realizeaza de asemenea in conditii de maxima securitate pentru a preveni orice fel de incident care ar putea afecta calitatea grefei.

Atunci cand alegeti o banca de celule stem, trebuie sa aveti in vedere urmatorul fapt. Transplanturile, fiind proceduri foarte complexe si delicate sunt realizate pe specialitate in diferite zone ale lumii. Tocmai de aceea, trebuie sa va informati foarte bine pentru a descoperi exact ce acreditari si certificari are banca de celule stem pe care o alegeti tocmai pentru a fi siguri ca veti putea utiliza grefa dumneavoastra oriunde in lume si pentru orice fel de procedura de transplant care ar putea fi necesara. La ora actuala, in Romania, doar Stemsure are o astfel de acreditare, JACIE, care permite folosirea grefelor de celule stem oriunde in lume, fara nicio problema. Grefa respectiva va fi stocata fizic intr-o banca din Marea Britanie, numita Biovault, care in prezent este cea mai moderna si bine securizata banca din lume.

Grefa de celule recoltata inca din primele ore de viata ale nou nascutului poate fi pusa la dispozitia parintilor fara prea mult efort si prea multa  birocratie, tocmai pentru a putea fi folosita rapid, in cazul in care necesitatea unui transplant este urgenta. Gratie modului non invaziv de recoltare, a intrebuintarilor vaste a acestor celule si a tipurilor de maladii care pot fi combatute prin intermediul lor, nu exista niciun motiv care sa sustina in mod concret ca nu ar trebui sa recoltati o grefa pentru a preveni orice fel de eveniment neplacut pe viitor.

Studiile clinice sunt in continua desfasurare si de la an la an exista din ce in ce mai multe intrebuintari pentru aceste celule miraculoase. Tocmai de aceea, este mai mult ca sigur cert faptul ca pe viitor vom putea sa folosim celulele stem pentru a putea sa combatem si alte maladii sau chiar si pentru regenerarea sau cresterea tesuturilor noi. Fiti prevazatori, recoltati celule stem inca de la nasterea celui mic.

Share this Post